Veckans intervju – Lamin Jammeh

Möt en ung afrosvensk man med stora politiska ambitioner och drömmar om ett jobb inom Afrikanska Unionen. För bloggen berättar han om sitt deltagande i Afrosvenska Akademin, sitt hem Vårby Gård och vad han skulle vilja säga till Stefan Löfven.

Lamin Jammeh

Namn: Lamin Jammeh


Ålder: 18 år


Uppväxt i: Vårby Gård (Stockholm)


Aktuell som: deltagare i Ledarskapsprogrammet på Afrosvenska Akademin och studerande på Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm
 
 
 

Lamin Jammeh – med siktet inställt på Afrika

Hur ser din personliga bakgrund ut?

– Jag är född och uppväxt i Stockholm men mina föräldrar är födda i Gambia. Mamma och pappa bodde i Bredäng när jag var liten men sedan så flyttade min mor till England när jag var tio år så då bodde jag kvar med pappa, fast i Vårby Gård. År 2008 så flyttade jag till Nottingham i England och gick i skolan där. Jag flyttade tillbaka till Sverige år 2012.

– Det känns som det var i England som jag på allvar började märka skillnader mellan olika gruppers tillvaro. Men jag har alltid varit medveten om detta på något sätt för sådant märktes redan på dagis.

Vad var den största skillnaden mellan England och Sverige när det gäller situationen för oss svarta?

– Skillnaden mot Sverige var att i England var man mer medveten om problem som till exempel rasism och man fick mer utbildning om det. Sen var också gemenskapen mellan svarta starkare och det fanns alltid någon som man kunde vända sig till.

Det går ju inte att undvika det här med valet. Hur känner du som ung afrosvensk man inför valresultat?

– Jag ska inte ljuga, det var lite förväntat. Men att resultat skulle vara så här dramatiskt och så här dåligt, det hade jag inte kunnat förvänta mig. Fast på något sätt så visar resultatet hur Sverige verkligen ser ut, det visar Sveriges ”rätta jag” inför världen.

– För den svenska självbilden är att ”vi är toleranta”, vi är till exempel för feminism. Men istället för att Feministiskt Initiativ kommer in i riksdagen så har vi ett rasistiskt parti där istället. Det är störande att 13 procent tänker på ett visst sätt. Visserligen är det säkert fler än de tretton procenten som tänker rasistiskt men det är ändå störande att ett parti som bara vill bidra med negativa saker kan komma så långt.

Hur går snacket bland dina kompisar om valresultatet och hur det kan påverka er?

– Bland mina vänner så går nog snacket att resultat av valet är lite skrämmande. Men vi säger till varandra att ”kampen är inte slut, det här inte över”. För det här är någonting som man kan besegra. Men det är lite blandade tankar och åsikter bland mina vänner men vi sitter alla i samma båt … och som sagt, kampen fortsätter.

Om vi går tillbaka till dina erfarenheter från England och jämför med Sverige, hur ser du på den jämförelsen som ung afrosvensk man?

– I England så finns det en större medvetenhet och en gemenskap bland svarta. Men det betyder inte att man ser ner på andra grupper. I Sverige så är folk mer individualistiska, vilket jag tror är dåligt för oss svarta eftersom man inte har någon att vända sig till när man blir påhoppad eller attackerad.

– Det är därför jag tycker att organisationer som Afrosvenskarnas Riksförbund och Afrosvenska Akademin men också plattformar som din blogg, samt en massa andra initiativ som andra skapar, är bra för det skapar en känsla av gemenskap bland oss svarta svenskar.

Du nämnde Afrosvenska Akademin. Kan du berätta lite kort vad ni gör där?

– Vad vi gör är att vi lär oss om verktyg och strategier mot rasismen. Vi lär oss om normkritiskt tänkande, vi lär oss om vithetsnormen och vi får också sponsring av Kaya Fitness. Så det är en plattform där vi kan gå ihop som en grupp, en plattform där man inte behöver känna att man måste ha garden uppe hela tiden. Det är en plattform där du kan slappna av eftersom du vet att du inte kommer bli påhoppad för din hudfärg.

– Det känns som om man lär sig något nytt varje gång man är där. Vi har ju till exempel ledarskapsprogrammet där vi bland annat gör podcasts och har event genom Café Pan-Afrika Youth.

Vad gillar du själv mest med Afrosvenska Akademin?

– Det jag gillar mest är att umgås med mina kamrater och träffa lärarna/ledarna. Men något som också gör det roligt är att jag får lära mig om mig själv. För jag har alltid gillat historia, men att jag får lära mig mer om mitt folk gör det hela mycket mer intressant. Det gör så att jag blir engagerad i något som jag brinner för.

– Jag tror att varenda person, som sitter i min sits, har letat efter sådana här plattformar väldigt länge men inte kunnat hitta det. Men nu när det finns, då är känslan bara ”wow”!

Vad bör svenska politiker göra för att förbättra tillvaron i förorter som Vårby gård, som du själv är uppvuxen i?

– Svenska politiker, speciellt afrosvenska politiker, bör ta upp problemen med rasism och afrofobi i riksdagen. Det bör särskilt satsa på att ändra det man lär ut i skolan. För som det ser ut nu så är det vi får lära oss extremt eurocentriskt, inte bara för afrosvenskar utan för alla rasifierade personer.

– Sen så måste de också ta uti med hatbrotten mot afrosvenskar. Jag tycker politikerna ska läsa in sig på den Afrosvenska Agendan och på MKC:s afrofobirapport.

Om vi vänder på det, vad tycker du att afrosvenskar som bor i förorter, till exempel Vårby Gård, bör göra för sig själva för att förbättra sin livssituation?

– Det handlar om utbildning. Utbilda dig själv men det handlar också om att veta var man kommer ifrån och vara medveten om vad Afrika, och vi afrikaner, har skapat. För då klär man av det här självhatet som finns bland oss. Även om du inte inte kommer direkt från Afrika utan från den afrikanska diasporan så måste du ändå försöka stärka dina band till den afrikanska kontinenten.

– Vi vet ju det fanns en afrikansk närvaro i Europa lång tid tillbaka, det fanns en afrikansk närvaro i Asien, det fanns till och med en afrikansk närvaro i Amerika innan Columbus kom dit. Så det handlar om att lära sig och att läsa mycket.

I media så beskrivs förorten ofta väldigt fördomsfullt. Om du skulle beskriva vad Vårby Gård är för dig, hur skulle du beskriva det då?

– Som mitt hem. Det är där jag känner mig hemma, det är min del av Sverige. Om vi tar andra förorter som exempel, Bredäng, så är också den en del av mitt hem.

– Rasism förekommer så klart även i dessa förorter men när jag är i Vårby Gård eller Bredäng så behöver jag inte tänka lika mycket på att hålla upp garden.

Du nämnde innan intervjun att du vill satsa på att bli politiker. Hur ser dina drömmar och planer ut när det gäller det, och när det gäller yrkeslivet generellt?

– Jo, jag har stora drömmar. Riktigt stora drömmar. Jag vill bli politiker eller i alla fall jobba med samhällsfrågor. Helst vill jag plugga statsvetenskap och ekonomi. För jag tycker det är väldigt viktigt att vi som svarta skapar oss något eget. Våra egna företag, vår egen ekonomi, våra egna entreprenörer. Annars kommer vi bara vara ”servants” till den vita mannen hela tiden. Därför är ekonomi väldigt viktigt.

– I framtiden vill jag gärna jobba i Afrika. För jag gillar inte bilden som västvärlden sprider om Afrika och jag gillar inte heller vad vissa av de afrikanska ledarna gör där nu. Så drömmen är väl att jobba inom Afrikanska Unionen, vara med att skapa en större afrikansk enighet och ta makten från västvärlden.

Så med dina politiska ambitioner i bakhuvudet, och för att återanknyta till där vi började:
Om du hade Stefan Löfven här framför  dig just nu, vad skulle du säga till honom då?

– Om jag fick chansen att prata med Stefan Löfven skulle jag säga att det är synd att han hellre vill jobba med Centern och Folkpartiet än med Vänsterpartiet.

– Så min fråga till honom skulle nog vara: Vad skulle Olof Palme ha gjort?

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,
0 comments on “Veckans intervju – Lamin Jammeh
1 Pings/Trashbacks för "Veckans intervju – Lamin Jammeh"
  1. […] ‘n’ Sistas, som ni säkert noterat så blev det ingen ”Veckans intervju” den här veckan. Men under hösten och vintern kan ni se fram emot riktigt spännande intervjuer. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

1 + 6 =