Veckans intervju – Khaddyatou Gassama

Hon kommer från ”The Mali Empire”, är utbildad lärare och vill stärka svarta svenska ungdomars självförtroende med kunskaper som de inte får i skolan.

Namn: Khaddyatou ”Khaddy” Gassama


Uppväxt i: Stockholm


Aktuell som: Verksamhetsledare för Afrosvenska Akademin

 

 

 

 

Khaddyatou Gassama presenterar Afrosvenska Akademin

Kan du berätta kort om din bakgrund?

– Jag är född och uppväxt i Stockholm. Bodde mina första år i Akalla, och har också bott i Kista, Stockholms innerstad och Solna. Men jag brukar egentligen säga att jag är från ”The Mali Empire”. Min farfar kommer exempelvis från Guinea, mina farmor är född i Gambia men hela hennes familj kommer från Kasamas i Senegal, och min pappa föddes också i Gambia men reste mycket i andra västafrikanska länder och bodde länge i USA. Min mamma är vit svensk och kommer också från Stockholm.

Vad har du för yrkesbakgrund?

– Jag bodde i USA i några år och där studerade jag bland annat afrikansk historia, afrikansk antropologi och även manusförfattande. Självklart passade jag också på att lära mig allt jag kunde om den afrikanska diasporan och vår historia där. Men jag har alltid varit fascinerad av hår så jag utbildade mig till frisör och blev specialist på afrohår.

– Sedan flyttade jag till Gambia och Senegal i några år och jobbade med läs- och skrivutbildning för unga personer som hade tvingats studera på kolonialspråket utan att förstå det och därför inte lärt sig läsa och skriva. I Sverige har jag gått på lärarhögskolan och jobbat som både grundskolelärare och SFI-lärare.

Vad innebär Afrosvenska Akademin, som du är verksamhetsledare för?

Afrosvenska Akademin är ett ideellt projekt, finansierat av Allmänna arvsfonden, som är identitetsstärkande för svarta ungdomar och unga vuxna som är födda och/eller uppvuxna i Sverige. Det kan ses som ett komplement till den svenska skolan, en skola där svarta/afrosvenskar tyvärr ofta hålls utanför och osynliggörs.

– I projektet pratar vi bland annat om afrikansk historia och våra hjältar, dvs. från Afrika och den afrikanska diasporan, och deltagarna lär sig om saker som de borde fått läsa om i skolan men som de inte har fått helt enkelt.

Projektet innehåller två olika delar, Ledarskapsprogrammet och Mentorprogrammet, kan du beskriva dem?

– Vi har utgått från tanken att man som deltagare antingen behöver en mentor som kan guida dig när det gäller yrkeslivet eller studier, eller så kanske man är en deltagare som mer vill få kunskap genom kurser och workshops. Så ledarskapsprogrammet innehåller bland annat skriv- och retorikkurs, arbetsmarknadskurs och en kurs i normkritiskt tänkande (där bland annat Valerie Kyeyune Backström från Rummet är kursledare). Just normkritiskt tänkande är en väldigt viktig kurs tycker jag, den kommer pågå under hela programmet och innehålla många interaktiva övningar.

Mentorprogrammet syftar till att deltagarna ska få mentorer som är afrosvenskar och som de därmed lättare kan identifiera sig med. Vi kommer försöka para ihop deltagarna med mentorer som har ungefär samma intressen som dem själva. Mentorerna går också en utbildning här hos oss och sedan är det meningen att de ska träffa sin adept varannan vecka.

Vad kommer du göra rent konkret i din roll som verksamhetsledare?

– Jag kommer värva deltagare till både Ledarskaps- och Mentorprogrammet. Har redan hittat ett flertal ungdomar som redan börjat och jag kommer självklart leta efter fler afrosvenska ungdomar som vill vara med. Jag kommer också vara den som tar in de personer som ska vara kursledare och inspiratörer. Min uppgift är att planera verksamheten i ledarskapsprogrammet och jag hittar även mentorer. Just nu försöker jag också hitta sponsorer så att Afrosvenska Akademin kan överleva på längre sikt. Jag söker sponsorer i Sverige men vänder mig även till andra delar av Europa (t ex Frankrike och Storbritannien) men också till USA.

– För kurserna så kommer jag antingen utforma innehållet tillsammans med kursledarna eller så kommer jag gå ut med en förfrågan för en viss typ av kurs och se om det finns någon som kan leverera ett sådant innehåll. Det är viktigt att det är kursledare som kan inspirera och entusiasmera.

Hur många ungdomar och unga vuxna kommer kunna delta i projektet?

– Vi kommer ha mellan 15 och 20 stycken deltagare på Ledarskapsprogrammet respektive Mentorprogrammet under första året. Förhoppningen är att vi ska kunna ta in fler nästa år.

Vad gör ni för att nå ut till afrosvenska ungdomar och afrosvenska unga vuxna?

– Självklart jobbar vi med hemsidan och med våra sociala mediekanaler men framförallt så har vi försökt komma ut för att träffa dem face to face. Så vi har åkt till de områden där våra afrosvenska ungdomar bor eller befinner sig, och berättat om projektet.

Vilka åldrar vänder ni er till?

– Man får vara max 25 år. Just nu är den yngsta deltagaren 15 år. Men de flesta är mellan 17 och 20 år.

– Det är dock flera afrosvenskar som är äldre än 25 år, upp till 40 år till och med, som hört av sig och frågat om de kan delta i projektet. Många afrosvenska föräldrar har frågat samma sak och sagt att ”tänk om det funnits några sådana här initiativ när vi var yngre”. Så behovet är uppenbarligen stort men tyvärr kan vi bara ta emot ungdomar och unga vuxna.

Hur länge ska projektet pågå?

– Det är ett 3-årigt projekt. Men vi hoppas givetvis att det kan utvecklas till något som fortsätter längre än så. För behovet är som sagt väldigt stort och det är viktigt att svarta ungdomar får en bra grund att stå på när de går vidare in i vuxenlivet.

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
8 comments on “Veckans intervju – Khaddyatou Gassama
 1. B.O. Njie skriver:

  Intressant.

  • Ja visst är det B.O!! Afrosvenska akademin är det bästa som har hänt på länge tycker jag. Önskar att det funnits något liknande när jag var yngre och önskar att alla våra ungdomar fick plats och kunde ta del av det nu. Egentligen ska det ju vara inkluderat i den svenska skolan eftersom det är alla barn och ungdomars rättighet att bli sedda och få den kunskap vi förmedlar. Sprid ordet om Afrosvenska akademin!! Hoppas att se dig på nästa event!!

 2. Modou Lamin skriver:

  Right on sister the struggle continues!!!

 3. Alganesh Messele skriver:

  Khaddy, you are a True Inspiration. Keep up the good work!

  In Unity!

 4. Carl Johan skriver:

  Uppmuntrande. Jag själv är adopterad och har afrobakgrund. Har akademin nån avdelning i Ggb?
  Projektet är inspirerande, kör på Khaddy! (du e en snygg blacktjej).

  /Carl

 5. Ahahaha tack! Än så länge har vi ingen avdelning i Götet. 2015 kommer att bli andra året för akademin men självklart skulle det vara underbart om Afrosvenska akademin i framtiden kunde finnas runt om i landet. Det kommer många förfrågningar från ungdomar och föräldrar från hela landet som undrar samma sak som du. Tillsammans kan vi make it happen!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

elva + tjugo =