Ja, jag känner mig som Tina, känner mig som Tina

”Oh what’s love got to do, got to do with it

What’s love but a second hand emotion”

Tina Turner whats love got to do with itPolitikerveckan i Almedalen är igång och om ni har följt med i nyhetsflödet därifrån så har ni säkert läst att den socialdemokratiska riksdagsledamoten Arhe Hamednaca utsattes för rasistiska hot när han skulle fråga några personer om adressen till en pub. Självklart hemskt och förfärligt på alla sätt men inget nytt för många av oss afrosvenskar, oavsett om vi är politiker eller ej. Det går tyvärr helt i linje med vittnesmål från afrosvenskar av alla åldrar, bland annat redovisade i MKC:s afrofobirapport tidigare i år. I den går det också att läsa detta:

”Sammanfattningsvis framgår det av BRÅ:s hatbrottsstatistik för åren 2008-2012 att afrofobiska hatbrott är kraftigt överrepresenterade i relation till både samtliga hatbrott och till de främlingsfientliga/rasistiska hatbrotten, samt att det afrofobiska hatbrotten tenderar att utföras av gärningspersoner som är obekanta för den utsatta, att de ofta äger rum på allmän plats och att de förutom olaga hot/ofredande ofta involverar fysiskt våld”

Som afrosvensk, ja som medborgare i Sverige så måste jag dock erkänna att jag blir frustrerad när jag läser i Aftonbladet hur Arhe Hamednaca uttalat sig efter attacken, både rörande den socialdemokratiska partiledningens agerande efter rasistattacken och jämförelsen med den attack som socialdemokraternas tidigare partiledare Mona Sahlin utsattes för i fjol.

”Jag får massor av kärlek och stöd, det väller in”, har alltså Arhe sagt. Och det är då, ja det är då jag känner mig som Tina Turner. För vad har kärlek med saken att göra!? På ett politiskt, strukturellt, juridiskt och massmedialt plan? Missförstå mig inte, kärlek från familj och vänner behövs alltid, även i de bästa av tider. Men när det gäller det politiska arbetet mot rasism i allmänhet, och afrofobi i synnerhet, så är det varken kärlek eller vackra ord som behövs. Det behövs konkreta politiska förslag. Några av dem går att hitta i ovan nämnda rapport. Men istället får vi läsa om att bland annat Stefan Löfven och Carin Jämtin har hört av sig till Arhe Hamednaca. Wow, vad fint! Risken att han själv eller någon annan afrosvensk blir kallad för jävla n***r har därmed sjunkit med… ja just det, noll procent.

Hade det inte varit bättre om Stefan Löfven utnyttjat denna vedervärdiga attack mot Arhe till att uppmärksamma och lyfta frågan om afrosvenskars situation i stort. Kanske i en intervju med någon kvällstidning, kanske i en debattartikel eller, kors i taket, i ett politiskt tal i Almedalen.

Ännu viktigare hade varit om Arhe Hamednaca  själv hade valt att använda uppmärksamheten från media till att prata om den rasism som vi afrosvenskar möter dagligen i lite mer kraftfulla ordalag. Kanske till och med blivit lite förbannad, och uttryckt det. Så att afrosvenskar ser att det är ok. Det är ok att bli förbannad när du kallas jälva n***r, det är i mitt tycke i många fall önskvärt. För det är först då som andra afrosvenskar vågar försvara sin rätt att leva och/eller befinna sig i det här landet, med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra. Det är också då som vita svenskar lämnas med avtrycken att det inte är ok att kalla någon för N-ordet och att om de gör det så kommer de stöta på motstånd (verbalt, politiskt, juridiskt). Men istället så får vi en jämförelse med attacken mot Mona Sahlin. När den jämförelsen kommer övergår min frustration till lätt ilska. För nej Arhe, du vet mycket väl att det inte är samma sak. När du angrips för din hudfärg av okända män så angrips du för din blotta existens, för att du är svart och står på svensk mark. När Mona Sahlin förföljdes i Visby förra året så är det för hennes engagemang i frågor om rasism. Det är och kommer aldrig bli samma sak.

Arhe, du har rätt när du säger att den ”goda sidan” inte kan vara tyst i arbetet mot rasism. Men kampen mot rasism/afrofobi handlar inte bara om att inte vara tyst, den handlar i allra högsta grad om vad man faktiskt säger.

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

ett × ett =