En afrosvensk blogg är ingenting …

utan sina afrosvenskar!

Ja så kanske jag skulle kunna sammanfatta min princip för denna blogg, och om mitt första blogginlägg kan ses som en förklaring till varför det är angeläget att stärka den afrosvenska identiteten som ett kollektiv så vill jag i dagens inlägg berätta lite mer konkret om vad bloggen kommer att innehålla.

En gång i veckan, vanligtvis fredagar (men jag tillåter mig själv att göra undantag från den ”regeln” ibland, ironiskt nog redan från början), så kommer jag presentera ”Veckans intervju”. I den så är det tänkt att jag ska intervjua en afrosvensk person eller en person med en anknytning till frågor som berör afrosvenskar. Denna första vecka så träffade jag Kitimbwa Sabuni, i ett samtal om bland annat afrosvensk identitet och vithetsnormer. Nästa vecka så kan ni se fram emot en intervju med forskaren Tobias Hübinette som tillsammans med Victoria Kawesa och Samson Beshir stod bakom kartläggningen ”Afrofobi. En kunskapsöversikt över afrosvenskars situation i dagens Sverige”. En rapport som jag tycker är ett måste för alla afrosvenskar att läsa och som jag kommer återkomma till ofta här på bloggen. 

Med valet av mina två inledande intervjupersoner så kanske ni mina afrosvenska systrar och afrosvenska bröder får intrycket att jag bara kommer träffa personer som syns och hörs i debatten kring afrosvenska frågor eller som personer som kan betraktas som offentliga. Så är det givetvis inte.

Mitt mål är att jag ska intervjua och lyfta fram afrosvenskar från alla delar av det svenska samhället, särskilt afrosvenskar som normalt inte syns de etablerade medierna och/eller som skildras utifrån stereotypa föreställningar om hur svarta svenskar är. Dessutom så är det min ambition att jag hela tiden, i mina egna texter och i intervjuerna, ska undvika att ha den vita blicken som norm. Bloggen och intervjuerna ska istället skapas och skildras med svart svensk identitet/afrosvenskhet som utgångspunkt. Men det är, som Kitimbwa är inne på i intervjun, inte helt lätt att frigöra sig från vithetsnormen. Därför hoppas jag på att ni läsare vill bidra med era synpunkter, kommentarer och funderingar till innehållet på bloggen, och att vi tillsammans formar det afrosvenska perspektivet under resans gång.

Jag är fullt medveten om att könsfördelningen i ”Veckans intervju” redan från början blivit skev, så den tredje intervjun kommer definitivt ske med en av våra afrosvenska systrar.

När det gäller mina egna inlägg så kommer jag försöka skriva så ofta som möjligt. Men utgångspunkten är att det ska vara något som är intressant för er mina afrosvenska läsare. Så att publicera ett inlägg om dagen är inget självändamål men givetvis hoppas jag kunna vara så produktiv som möjligt. 

Jag tar gärna emot tips på afrosvenskar att intervjua, afrosvenska events att bevaka, och afrosvenska grupper, föreningar, nätverk och organisationer att träffa. Vill dock att ni som kontaktar mig har i åtanke att jag än så länge driver den här bloggen privat, helt själv, och att det därför ibland kan dröja innan jag kan återkoppla om just ditt tips om intervjuperson eller fråga för bloggen. Mina kontaktuppgifter hittar ni här

Ser fram emot att kunna lära känna er mina afrosvenska läsare och alla som är intresserade av att läsa om samhällsfrågor ur ett afrosvenskt perspektiv. 

Nu tar denna afrosvenska skribent paus över helgen och så möts vi igen nästa vecka.

Trevlig helg,

önskar Christian Hofverberg

Foto: Veri Betnér

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar: , , ,
2 comments on “En afrosvensk blogg är ingenting …
 1. Thiago skriver:

  En dröm vore ju att se en intervju med Martin Dalhin. Många afrosvenskar hade honom som stor idol då han spelade och han såg ju ut som oss svarta. Vet att Adam Tensta tyckte mkt om honom.

  • Mr. Hofverberg skriver:

   Hej Thiago! Det är ett tips som jag tar med mig. Gissar att det är en intervju som inte går att ordna så snabbt men jag ska göra mitt bästa för att få till en intervju med honom.

   Tack för tipset och tack för att du läser bloggen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

fjorton + sjutton =