Bejublad föreläsning av Salem Yohannes

I onsdags så bjöd Afrosvenska Akademin och Café Pan-Afrika Youth in till en föreläsning med statsvetaren Salem Yohannes. Det blev en enormt välbesökt och bejublad tillställning, där Salem Yohannes examensarbete ”Don’t touch my hair” skapade många diskussioner och stundtals het debatt i publiken.

”All Afrosvensk Everythang” passade på att ställa några korta frågor till Salem Yohannes efter hennes mycket uppskattade framträdande.

Salem, för de som inte hade möjlighet att vara med här ikväll, kan du bara kort sammanfatta vad din C-uppsats handlar om?

Salem Yohannes

– Yes, mitt syfte med uppsatsen är att beskriva professionella hårnormer kopplade till offentlig förvaltning, att titta på hur de här svarta kvinnorna ser ut, vilket typ av hår de har, och hur de här normerna speglas mot uppfattningar av vad som är professionellt svart hår.
Så jag har bett sju svarta tjänstekvinnor att beskriva hur deras arbetsmiljö ser ut, vilket typ av hår deras kollegor har och de själva har. Sedan har de själva fått beskriva vad de anser vara professionellt svart hår, utifrån vad de tycker är vackert, kvinnligt och lämpligt att ha i offentlig förvaltning.

– Så kort sammanfattat, afrohår i offentlig förvaltning.

Hur har mottagande varit av din C-uppsats i den akademiska världen?

– I den akademiska världen är den väldigt välkommen och den betraktas som unik. Folk säger att den är ”utanför boxen”, att den är kreativ och att den ligger i tiden. Just att det är personliga erfarenheter som lyfts fram på konkreta arbetsplatser, i en specifik kontext, gör ju att den är väldigt verklighetsförankrad, och det gör i sin tur att den är väldigt uppskattad.

Hur har du tänkt följa upp den här C-uppsatsen och vad skulle du vilja se andra människor göra utifrån de resultat som ditt examensarbete gett?

– Jag vill ju elda på ett samtal om det här ämnet, på individnivå men också rent allmänt i samhället samt inom den akademiska världen. Sedan vill jag att folk accepterar och på riktigt erkänner att lika mycket som kön (om vi tänker relationen män-kvinnor) spelar roll i det svenska samhället, dvs. att det finns en hierarki i den relationen, så spelar sociala konstruktioner som till exempel ras en stor roll och där finns också en tydlig hierarki i det svenska samhället. Det missgynnar klart och tydligt svenskar med svarta kroppar. Jag vill att detta erkänns och att vi tillsammans kan arbeta fram praktiska åtgärder som gör så att vi kan utjämna dessa orättvisor så att alla får samma förutsättningar i det svenska samhället.

– För mig handlar detta väldigt mycket om representation, om att ta plats helt enkelt. Men då måste vi erkänna att rasism utgör en stor del av vårt samhälle, att rasism är strukturellt, att den finns i alla våra institutioner, och att den medför allvarliga konsekvenser i afrosvenskars liv.

 

Självklart kommer ”All Afrosvensk Everythang” se till att fixa en ”veckans intervju” med Salem Yohannes framöver. Så håll utkik efter den och tveka inte att ta chansen att besöka Salems föreläsningar när ni har möjlighet.

Här nedan följer lite fler bilder från Café Pan-Afrika Youth och Salem Yohannes föreläsning ”Don’t touch my hair”:

Café Pan-Afrika Youth 24e september_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Café Pan-Afrika Youth 24e september_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Café Pan-Afrika Youth 24e september_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Café Pan-Afrika Youth 24e september_4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Café Pan-Afrika Youth 24e september_5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Café Pan-Afrika Youth 24e september_6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salem Yohannes_bild3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,
One comment on “Bejublad föreläsning av Salem Yohannes
  1. Mari Yane skriver:

    Salem gör en fin föreläsning jag minns när jag lyssnade och jobbade tillsammans med henne under afrostore.se afrohår event i höstas. Go Salem!

    Kärlek M Y

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

två × två =