Badass brotha? Nej. Men jag är inte någon j-vla n***r heller!

På t-banan hem.

Pratar i mobilen med en av personerna jag har intervjuat för bloggen.

Vresig lite äldre vit svensk missbrukare/alkoholist/kåkfarare (det där med kåkfarare bekräftade han själv) skriker ”snacka inte om span din j-vla n***r” till mig.

Jag skäller ut honom ”face 2 face”, i allt annat än vänliga ordalag. Säger åt honom att passa sig så att jag inte polisanmäler honom, säger bestämt att han inte ska kalla mig N-ordet och att han ska gå av nästa station. Då hotar han mig med att han kan ”plocka fram grejer” men att jag minsann ”inte är värd att sitta på kåken igen för”.

Men..

han går av nästa station.

För att jag sa ifrån, för att jag visade både fysiskt (nej jag slog honom inte, but yes my brothers and sisters, I was all up in his face) och verbalt att jag inte accepterade hans beteende. Så om du är svart/afrosvensk, våga säg ifrån när liknande saker händer dig/er. För det får effekt. Både på den du säger det till men framförallt på omgivningen runt dig. Det blir en signal till andra som är i närheten att ”j-vla n***r” kan man inte säga utan att bli ifrågasatt.

Jag skriver inte detta för att framställa mig som någon sorts ”badass brotha” som inte är rädd för något. Självklart blev jag rädd när denne tragiska man försökte antyda att han kunde skada mig med något slags vapen. Men jag blev mer förbannad än rädd.

Förbannad för att han ansåg att hans egen tillvaro på något sätt ursäktade den rasism han utsatte mig för, och ännu mer förbannad för att han ansåg att han hade rätt att hota mig bara för att jag sa emot och verbalt försvarade mina rättigheter.

Sen är det ju lite ironiskt att han trodde att jag pratade om ”span” när jag egentligen pratade om en artikel för en afrosvensk blogg. Ironiskt också för att det finns många legitima anledningar att ifrågasätta den svenska polisens arbete och attityd mot rasminoriteter i allmänhet, och mot svarta svenskar i synnerhet.

Hur slutade då hela den här, för oss afrosvenskar, inte alls ovanliga historia?

Han gick av t-banan. Gormade mot mig tills dörrarna stängdes och …

avslutade med att göra en Hitlerhälsning mot mig genom fönstret när tåget fortsatte åka.

En vanlig torsdagskväll. Sverige. 2014.

 

Taggar: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

tre × fem =