Afrosvenskarna i Stockholm anordnade minneskväll och hearing

I måndags så arrangerade Afrosvenskarna i Stockholm, Kommittén till åminnelse av svensk transatlantisk slavhandel (KÅSTS) och Afrosvenska Akademin en sammankomst på Café Pan-Afrika för att uppmärksamma UNESCO:s internationella dag till minne av slaveriet och dess avskaffande. Under samma kväll så anordnades också en hearing med politiker från några av riksdagspartierna för en diskussion om hur de politiska partierna bör bidra till att lyfta afrosvenska frågor och öka kunskaperna om Sveriges aktiva roll inom den transatlantiska slavhandeln.

Kvällen inleddes med ett tal av Afrosvenskarnas Riksförbunds talesperson, Kitimbwa Sabuni, i vilket han bland annat påminde om att Sverige avskaffade slaveriet så sent som år 1847.

Kitimbwa Sabuni, Café Pan-Afrika 25e augusti 2014

 

 

 

 

 

 

Ordförande för Afrosvenskarna i Stockholm, Zakaria Zouhir, berättade sedan om mordet på Gerard Gbeyo år 1995 och hur det fallet visade på kopplingen mellan den afrofobi som afrosvenskar möter idag och Sveriges roll i slavhandeln.

Zakaria Zouhir

 

 

 

 

 

 

Några unga deltagare från Afrosvenska Akademin, bland annat Isatou Keita och Aji Fama Sinyan, visade sedan ett bildspel om den transatlantiska slavhandeln och dess konsekvenser.

 

Isatou Keita och Aji Fama Sinyan

 

 

 

 

 

Utdrag från bildspel:

DSC_0556

DSC_0558

 

 

 

 

 

 

DSC_0560DSC_0562DSC_0563DSC_0565

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I den avslutande hearingen deltog Awad Hersi (Mp), Jens Holm (V), Esabelle Dingizian (Mp), Aku Angela Tarras-Wahlberg (M), Mikael Kakeeto (S) och Monia Benbouzid (Mp). Esabelle Dingizian och Monia Benbouzid möter ni för övrigt i ”veckans intervju” nästa vecka.

Hearing med politiker, Cafe Pan-Afrika 25e aug

 

 

 

 

 

 

 

Taggar: , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

3 × 2 =