Afrosvenskar, språket och sjukvården

Ni som följt Veckans intervju här på ”All Afrosvensk Everythang” har de två senaste veckorna fått höra både Amie Faal och Tobias Hübinette ta upp risker och problem för afrosvenskar i den svenska sjukvården.

Amie Faal, med sin bakgrund som undersköterska, var extremt tydlig med att uppmana afrosvenskar som inte behärskar det svenska språket att se till så att de får tillgång till tolk i sina kontakter med den svenska sjukvården. Något som vi afrosvenskar som har anhöriga som har svårt med svenskan bör tänka på både en och två gånger vid de tillfällen då dessa anhöriga behöver uppsöka sjukvård.

Tobias Hübinette, som är forskare, tog upp alarmerande indikationer på att det finns en överrepresentation av afrosvenska kvinnor från en del afrikanska länder när det gällde mödradödlighet.

Därför är det väldigt intressant (och samtidigt väldigt oroande) att läsa en artikel som presenterades i förrgår på Svt:s nyhetssajt, där förlossningsläkaren Annika Esscher tar upp att bristande tolkning bidragit till att utlandsfödda kvinnor dött under förlossningar.

Det är helt uppenbart att den svenska sjukvården är ett område som vi afrosvenskar bör följa noga, ställa höga krav på, och där vi verkligen bör värna våra rättigheter.

Sen, eftersom vi är inne lite på frågor som gäller svenska språket så vill jag bara poängtera att svenska endast pratas av c:a 10 miljoner människor i världen. Somaliska, som ett exempel och en jämförelse, pratas av mellan 15 och 20 miljoner människor i världen. Så du som är afrosvensk och har svårt med svenska språket (eller du som är afrosvensk och har anhöriga som inte kan svenska), se inte svenskan som en väg till att bli ”bättre integrerad” i en vit svensk gemenskap (som bland annat vår afrosvenska broder Kitimbwa Sabuni tar upp i intervjun med honom). Se svenska språket som ett verktyg för att kunna tillvarata dina rättigheter i det svenska samhället och som vapen & sköld när rasismen hotar dig.

Taggar: , , , , , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

16 − fjorton =